Dziś mamy 19 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:
02 września 2021

Zwolnienie ze składek najlepiej ocenianą pomocą przez przedsiębiorców

fot. archiwum

fot. archiwum

Zwolnienie z obowiązku opłacania składek jest# najlepiej ocenianym instrumentem wsparcia w ramach Tarczy Antykryzysowej - wynika z raportu Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

W środę (1 września) zaprezentowany został raport Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE) pt. "Tarcza Antykryzysowa. Koło ratunkowe dla firm". Wynika z niego, że z rozwiązań dostępnych w ramach Tarczy Antykryzysowej skorzystało 86 proc. badanych przedsiębiorców. "Firmy oceniły pomoc państwa średnio na 3,5 (w skali 1-5). Najwyżej ocenione przez przedsiębiorców i najczęściej wykorzystywane to: zwolnienia ze składek ZUS (średnia ocena: 3,63; korzystający: 73 proc.), Tarcza Finansowa (3,59; 65 proc.), dofinansowanie wynagrodzeń i składek na ubezpieczenia społeczne (3,53; 65 proc.) oraz obniżenie wymiaru czasu pracy" - czytamy.

Podczas prezentacji raportu prof. Gertruda Uścińska, prezes ZUS zwróciła uwagę, że rozmowy nad najwyżej ocenianym dziś instrumentem antykryzysowym, czyli nad zwolnieniem z obowiązku opłacania składek, trwały bardzo długo, ponieważ wiązało się z nim ogromne ryzyko i koszty.

Podkreśliła, że Tarcza antykryzysowa okazała się skuteczna. „Liczba płatników składek w ubezpieczeniu społecznym w lipcu wyniosła 2,6 mln, o 66 tys. więcej niż w lipcu 2020 roku. Ubezpieczonych było 15,6 mln, czyli o 337 tys. więcej niż rok temu - podkreśliła prof. Według niej bez informatyzacji nie byłoby możliwe obsłużenie blisko 8 mln wniosków z Tarczy Antykryzysowej. "Dlatego w przyszłości pomoc powinna opierać się na wnioskach elektronicznych" - dodała

W raporcie wskazano, że firmy szeroko czerpały z wachlarza instrumentów pomocowych i wykorzystywały jednocześnie po kilka, komplementarnych wobec siebie, instrumentów.

"Tarcza Antykryzysowa zamortyzowała uderzenie kryzysowe, co pokazały dane makroekonomiczne za ubiegły rok: ˆ Według prognoz Komisji Europejskiej z wiosny 2020 r., Polska zajmowała 10. miejsce wśród krajów UE-27 w rankingu ze względu na sytuację gospodarczą, natomiast rzeczywiste odczyty uplasowały Polskę o trzy „oczka” wyżej, na 7. miejscu" - podkreśliło PIE.

W publikacji zwrócono uwagę, że Polska wraz z Danią, Finlandią i Włochami to grupa krajów, którą charakteryzuje relatywnie wysoka efektywność zarówno w relacji wydatków pomocowych względem wsparcia pracowników, jak i przedsiębiorstw. Wskaźnik efektywności dla Polski zapewnił jej 6. pozycję w europejskim rankingu efektywności wydatków na utrzymanie miejsc pracy oraz 11. lokatę w rankingu efektywności wsparcia płynności finansowej przedsiębiorstw.

"Bezrobocie wynosiło 3,4 proc., czyli o 4,1 pkt. proc. mniej niż prognoza Komisji Europejskiej (KE) z wiosny 2020 r. Poprawił się też wskaźnik zatrudnienia, który po spadku na wiosnę 2020 r. rósł w kolejnych miesiącach i pod koniec roku przekroczył poziom sprzed pandemii" - dodano.

Materiał: ZUS

Oceń artykuł: 4 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)