Filmy - wszystkie:
-
24-09-2024 Jesienna Wystawa Ogrodnicza w Minikowie
-
20-02-2024 Kolejny dzień strajków
-
11-02-2024 Gorący protest rolników w Bydgodszczy
-
02-03-2023 Przez kilka godzin usuwali szkło z jezdni
-
27-04-2022 X Bieg Uliczny im. Braci Mikrutów
-
09-03-2022 Gala Sportu w Sicienku
-
10-10-2018 Z oszukiwania zrobił sobie stałe źródło dochodu
Polityka rozwoju AI do 2030 roku. Zaktualizowana wersja
Ministerstwo Cyfryzacji ogłosiło zaktualizowaną wersję# „Polityki rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce do 2030 roku”. Dokument uwzględnia uwagi i propozycje zmian zgłoszone podczas konsultacji społecznych. Celem Polityki AI jest stworzenie planu, który wyznacza racjonalny kierunek rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce w nadchodzących latach.
(czytaj więcej)Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości
Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.
(czytaj więcej)Szacunek dla zawodu wysokiego ryzyka. W duecie z leśnikami
Drwale, a współcześnie pilarze, to fachowcy#, od których pracy realnie zależy kondycja i bezpieczeństwo naszych lasów. To oni wykonują zabiegi hodowlane i sanitarne: usuwają drzewa chore lub zagrażające innym, odsłaniają młode pokolenia drzew, porządkują skutki wichur. Dzięki temu drzewostany są zdrowsze, bardziej stabilne i odporniejsze na szkodniki, choroby i ekstremalne zjawiska pogodowe.
(czytaj więcej)Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski
Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
(czytaj więcej)