Dziś mamy 18 listopada 2025, wtorek, imieniny obchodzą:
07 października 2021

Dla bezpieczeństwa przedszkolaków. Ćwiczyli przechodzenie przez jezdnię

fot. KMP Bydgoszcz

fot. KMP Bydgoszcz

W poniedziałek przedszkolaki z Przedszkola nr 20 ćwiczyły z Polfinkiem przechodzenie przez jezdnię# i spotkały się z policjantem na czterech łapach - psem Czarkiem.

W poniedziałek (05.10.2021) bydgoscy funkcjonariusze odwiedzili dzieci z Przedszkola nr 20 w Bydgoszczy przy ul. Ujejskiego 70. Głównym celem wizyty była praktyczna nauka bezpiecznego przechodzenia przez jezdnię. W towarzystwie policjantów i policyjnej maskotki Polfinka młodzi ludzie bezpiecznie pokonywali jezdnię przechodząc po znajdującym się w pobliżu przedszkola przejściu dla pieszych. Tego typu forma nauki pozwala dzieciom bardzo dobrze przyswoić obowiązujące zasady bezpieczeństwa na drodze i wzbudza w nich pozytywne emocje. Dzieciaki zostały wyposażone w opaski i kamizelki odblaskowe, które ufundował Polski Związek Motorowy - Zarząd Okręgowy w Bydgoszczy, który wspólnie z bydgoską Policją wielokrotnie angażuje się w różne przedsięwzięcia na rzecz bezpieczeństwa w ruchu drogowym.

Gwoździem programu był policyjny pies Czarek, z którym dzieci spotkały się po ciężkiej nauce zasad ruchu drogowego. Przewodnik psa służbowego st. asp. Michał Wrzodak opowiedział o pracy swojego przyjaciela, a także zaprezentował elementy tresury. Jednak spotkanie to nie było tylko atrakcją. Tu również dzieci dowiedziały się ważnych rzeczy, m.in. jak bezpieczne podejść do obcego psa, kiedy i w jaki sposób można go pogłaskać, a także jak zachować się w obecności psa agresywnego.

Materiał: st. asp. Szymon Porażyński/ Wydział Prewencji KMP w Bydgoszczy

Oceń artykuł: 95 94

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Polityka rozwoju AI do 2030 roku. Zaktualizowana wersja

Ministerstwo Cyfryzacji ogłosiło zaktualizowaną wersję# „Polityki rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce do 2030 roku”. Dokument uwzględnia uwagi i propozycje zmian zgłoszone podczas konsultacji społecznych. Celem Polityki AI jest stworzenie planu, który wyznacza racjonalny kierunek rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce w nadchodzących latach.

(czytaj więcej)
0

Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości

Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.

(czytaj więcej)
0

Szacunek dla zawodu wysokiego ryzyka. W duecie z leśnikami

Drwale, a współcześnie pilarze, to fachowcy#, od których pracy realnie zależy kondycja i bezpieczeństwo naszych lasów. To oni wykonują zabiegi hodowlane i sanitarne: usuwają drzewa chore lub zagrażające innym, odsłaniają młode pokolenia drzew, porządkują skutki wichur. Dzięki temu drzewostany są zdrowsze, bardziej stabilne i odporniejsze na szkodniki, choroby i ekstremalne zjawiska pogodowe.

(czytaj więcej)
0

Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski

Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

(czytaj więcej)