Dziś mamy 18 listopada 2025, wtorek, imieniny obchodzą:
11 marca 2025

Dotacja dla rolników. Nabór na małą retencję trwa

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Zgodnie z uchwałą Zarządu #Województwa Kujawsko - Pomorskiego z dnia 23.10.2024 r. w sprawie regulaminu naboru i rozpatrywania wniosków dotyczących realizacji zadań określonych w ustawie o ochronie gruntów rolnych i leśnych oraz zasad rozliczania zadań współfinansowanych ze środków budżetu Województwa Kujawsko - Pomorskiego, powiaty, gminy i rolnicy z terenu województwa mogą wnioskować o wsparcie na budowę lub renowację zbiorników małej retencji (zbiorniki o powierzchni 0,10 ha - 1 ha).

Zbiornik retencyjny winien być położony w rolniczej przestrzeni produkcyjnej i służyć poprawie i/lub ochronie jakości gruntów rolnych.

Wnioski o przyznanie środków budżetu województwa na realizację budowy/renowacji zbiorników wodnych służących małej retencji należy składać w terminie do 31 marca roku, w którym planowana jest realizacja inwestycji.

Szczegółowy regulamin naboru wraz ze wzorami dokumentów znajduje się na stronie internetowej BIP Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko - Pomorskiego w dziale: Rolnictwo i obszary wiejskie/ochrona gruntów rolnych, pod linkiem:

https://bip.kujawsko-pomorskie.pl/21693/uchwala-nr-23117424-zarzadu-wojewodztwa-kujawsko-pomorskiego-z-dnia-23-pazdziernika-2024-r-w-sprawie-regulaminu-naboru-i-rozpatrywania-wnioskow-dotyczacych-realizacji-zadan-okreslonych-w-ustawie-o-ochronie-gruntow-rolnych-i-lesnych-oraz-zasad-rozliczania-zadan-wspolfinansowanych-ze-srodkow-budzetu-wojewodztwa-kujawsko-pomorskiego.html

Wszelkich informacji odnośnie uzyskania dotacji udzielą zainteresowanym rolnikom pracownicy Departamentu Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego:

  • Łukasz Domski, tel.: 728-494-320,
  • Magdalena Masewicz, tel.: 56 621-59-33,
  • Dorota Sierakowska, tel.: 56 621-59-33,
  • Jarosław Grabowski, tel.: 56 621-59-20.

materiał: KPUW

Oceń artykuł: 14 10

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Polityka rozwoju AI do 2030 roku. Zaktualizowana wersja

Ministerstwo Cyfryzacji ogłosiło zaktualizowaną wersję# „Polityki rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce do 2030 roku”. Dokument uwzględnia uwagi i propozycje zmian zgłoszone podczas konsultacji społecznych. Celem Polityki AI jest stworzenie planu, który wyznacza racjonalny kierunek rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce w nadchodzących latach.

(czytaj więcej)
0

Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości

Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.

(czytaj więcej)
0

Szacunek dla zawodu wysokiego ryzyka. W duecie z leśnikami

Drwale, a współcześnie pilarze, to fachowcy#, od których pracy realnie zależy kondycja i bezpieczeństwo naszych lasów. To oni wykonują zabiegi hodowlane i sanitarne: usuwają drzewa chore lub zagrażające innym, odsłaniają młode pokolenia drzew, porządkują skutki wichur. Dzięki temu drzewostany są zdrowsze, bardziej stabilne i odporniejsze na szkodniki, choroby i ekstremalne zjawiska pogodowe.

(czytaj więcej)
0

Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski

Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

(czytaj więcej)