Mieszkańcy regionu na targach w Minikowie. Pogoda dopisała
fot. MM
21 września Minikowo po raz kolejny stało się regionalnym centrum jesiennych smaków, #zapachów i kolorów. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zorganizował wyjątkowe wydarzenie – Barwy Lata – Dary Jesieni, które połączono z Jesienną Wystawą Ogrodniczą, kulinarną promocją karpia, Świętem Ziemniaka oraz Pokazem Drobnego Inwentarza.
Pogoda tego dnia dopisała – słoneczne niebo i przyjemna temperatura sprawiły, że do Minikowa licznie przybyli goście z całego regionu. Tłumy odwiedzających przez cały dzień uczestniczą w atrakcjach przygotowanych przez organizatorów.
W ramach Barw Lata odbył się kiermasz ogrodniczy, na którym można było nabyć rośliny, kwiaty i jesienne ozdoby. Swoją twórczość prezentowali także lokalni artyści ludowi i rękodzielnicy. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się stoiska z produktami pszczelarskimi, regionalnymi przetworami, wypiekami i daniami przygotowanymi przez koła gospodyń wiejskich.
Dużym powodzeniem cieszyła się również sprzedaż bezpośrednia Karpia Nakielskiego, promowanego przez Gospodarstwo Rybackie w Ślesinie. Smakosze mogli nie tylko zakupić świeżą rybę, ale również spróbować różnych potraw z karpia przygotowanych na miejscu.
W ramach Pokazu Drobnego Inwentarza można było z bliska zobaczyć rasy kur, kaczek, królików i innych zwierząt gospodarskich, co szczególnie ucieszyło najmłodszych uczestników wydarzenia.
Święto Ziemniaka przyciągnęło uwagę zarówno producentów rolnych, jak i miłośników kulinariów. Prezentowano różne odmiany ziemniaków od wiodących hodowli, a także oceniano ich potencjał hodowlany. Podczas konkursów „Na najsmaczniejszą odmianę” oraz „Ziemniak w kuchni Fusion” jury i publiczność mogły przekonać się, jak różnorodne potrawy można przygotować z tego popularnego warzywa.
Na odwiedzających czekały także konkursy z nagrodami, w tym ekologiczny konkurs dla publiczności „Człowiek i środowisko”, który promował wiedzę o zrównoważonym rozwoju i ochronie przyrody.
Tegoroczna edycja wydarzenia w Minikowie po raz kolejny potwierdza, że tradycja i lokalna kultura są żywe i inspirujące. Pogoda, bogaty program i zaangażowanie lokalnych producentów i wystawców sprawiły, że było to wyjątkowe święto jesieni, które na długo pozostanie w pamięci uczestników.
Galeria
Czytaj również
- Radosne Andrzejki seniorów z Niemcza. Wspólna zabawa i świętowanie
- Młyny Rothera zamieniły się w centrum kosmicznych odkryć. Piknik Astrobaza
- Turystyczne nowinki u słuchaczy UTW. Było smacznie, ciepło i wesoło
- Niedziela pełna atrakcji. OSP Osielsko na dwóch imprezach
- Miło spędzone popołudnie. Strażacy z Osielska na Biesiadzie Sołeckiej
Dodaj komentarz
Polityka rozwoju AI do 2030 roku. Zaktualizowana wersja
Ministerstwo Cyfryzacji ogłosiło zaktualizowaną wersję# „Polityki rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce do 2030 roku”. Dokument uwzględnia uwagi i propozycje zmian zgłoszone podczas konsultacji społecznych. Celem Polityki AI jest stworzenie planu, który wyznacza racjonalny kierunek rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce w nadchodzących latach.
(czytaj więcej)Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości
Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.
(czytaj więcej)Szacunek dla zawodu wysokiego ryzyka. W duecie z leśnikami
Drwale, a współcześnie pilarze, to fachowcy#, od których pracy realnie zależy kondycja i bezpieczeństwo naszych lasów. To oni wykonują zabiegi hodowlane i sanitarne: usuwają drzewa chore lub zagrażające innym, odsłaniają młode pokolenia drzew, porządkują skutki wichur. Dzięki temu drzewostany są zdrowsze, bardziej stabilne i odporniejsze na szkodniki, choroby i ekstremalne zjawiska pogodowe.
(czytaj więcej)Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski
Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!