Wspomnienie o Ryszardzie Lewczyku. Budował zręby Państwa obywatelskiego
fot. powierzone
W dniu 4 października 2025 roku zmarł #nasz kolega Ryszard Lewczyk, przeżywszy 71 lat. Mieszkał w Małocinie, gdzie prowadził gospodarstwo rolne.
Pod koniec 1980 roku brał czynny udział w powołaniu Gminnego Komitetu Założycielskiego NSZZ „Solidarność Chłopska” który liczył 286 członków, będąc jednocześnie przewodniczącym swojego Koła tego Związku w Małocinie, zrzeszającego tam 52 członków. W krótkim czasie w marcu 1981 r., po zjeździe zjednoczeniowym w Poznaniu, Związek ten przekształcił się w NSZZ RI „Solidarność”, gdzie kolega Ryszard został wybrany do Zarządu Regionu Bydgoskiego NSZZ RI „S”, co tydzień uczestnicząc w pracy Zarządu. Był uczestnikiem strajku chłopskiego w Bydgoszczy oraz brał udział w manifestacji we Warszawie związanej z rejestracją Związku.
W okresie stanu wojennego w Polsce, uczestniczył w Mszach Św. w intencji Ojczyzny odprawianych u OO Jezuitów w Bydgoszczy. Jeździł na spotkania z pielgrzymującym po Ojczyźnie naszym Papieżem Św. Janem Pawłem II oraz uczestniczył w pielgrzymkach polskich chłopów na Jasną Górę. Czynnie wspierał internowanych oraz skazanych z przyczyn politycznych i ich rodziny, przekazując na ten szczytny cel pieniądze i żywność.
Systematycznie pobierał ode mnie z domu pisma ulotne oraz książki z tzw. drugiego obiegu, rygorystycznie zwalczane przez MO i SB.
Był konserwatystą, prezentując nasze tradycyjne wartości budujące polską tożsamość narodową. Do końca wykazywał wielką aktywność społeczno-polityczną, inspirując innych do działania dla dobra wspólnego. Z dumą wyrażał się o swojej rodzinie. Starał się pomagać innym.
Ryszard był zwolennikiem i pasjonatem zdrowego trybu życia, zdrowej żywności oraz ekologicznej uprawy ziemi bez środków chemicznych, czyniąc w tym zakresie własne badania i eksperymenty.
Kolega Ryszard w tym trudnym okresie historii naszego Narodu zawsze robił to, co powinien uczynić każdy Polak kochający Polskę.
Pogrzeb odbędzie się w dniu 9 października br. w Dębowie. O godz. 10:30 będzie odmówiony Różaniec, po czym będzie odprawiona Msza Św. za duszę zmarłego.
Opracował – Tadeusz Jakubek
Materiał:
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Czytaj również
- Zmarł śp. Tadeusz Kaźnica. Wieloletni sołtys i społecznik z Borówna
- Zmarł Grzegorz Myk. Samorządowiec, pasjonat historii i miłośnik sportu
- Odszedł ks. Henryk Jereczek. W piątek rozpoczną się uroczystości pogrzebowe
- Nie żyje Marian Bronisław Fundament. Zasłużony działacz Solidarności
- Odszedł śp. Marek Szulc. Był radnym Rady Gminy Sicienko
Polityka rozwoju AI do 2030 roku. Zaktualizowana wersja
Ministerstwo Cyfryzacji ogłosiło zaktualizowaną wersję# „Polityki rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce do 2030 roku”. Dokument uwzględnia uwagi i propozycje zmian zgłoszone podczas konsultacji społecznych. Celem Polityki AI jest stworzenie planu, który wyznacza racjonalny kierunek rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce w nadchodzących latach.
(czytaj więcej)Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości
Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.
(czytaj więcej)Szacunek dla zawodu wysokiego ryzyka. W duecie z leśnikami
Drwale, a współcześnie pilarze, to fachowcy#, od których pracy realnie zależy kondycja i bezpieczeństwo naszych lasów. To oni wykonują zabiegi hodowlane i sanitarne: usuwają drzewa chore lub zagrażające innym, odsłaniają młode pokolenia drzew, porządkują skutki wichur. Dzięki temu drzewostany są zdrowsze, bardziej stabilne i odporniejsze na szkodniki, choroby i ekstremalne zjawiska pogodowe.
(czytaj więcej)Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski
Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
(czytaj więcej)