Dziś mamy 18 listopada 2025, wtorek, imieniny obchodzą:
15 stycznia 2025

Bezpieczeństwo podczas ferii. Wizyta ratowników i funkcjonariuszy w szkole

fot. KMP Bydgoszcz

fot. KMP Bydgoszcz

Policjanci Ogniwa Wodnego Komendy #Miejskiej Policji w Bydgoszczy, wspólnie z ratownikami WOPR Województwa Kujawsko-Pomorskiego, na zaproszenie funkcjonariuszy z Komisariatu Policji w Koronowie, przeprowadzili spotkanie z dziećmi na temat bezpiecznych ferii zimowych. Uczestnicy dowiedzieli się wielu ważnych kwestii na temat bezpiecznego wypoczynku.

W związku ze zbliżającymi się feriami zimowymi w naszym województwie, wczoraj (14.01.2025), w Szkole Podstawowej nr 2 w Koronowie, policjanci zorganizowali spotkanie z dziećmi na temat bezpieczeństwa podczas zimowego szaleństwa.

Zaproszony przez policjantów z Koronowa ratownik z Nadgoplańskiego Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego wytłumaczył dzieciom jak powinny zachowywać się na lodzie oraz co zrobić w przypadku jego pęknięcia. Prowadzący wyjaśnił również do czego mogą nam się przydać kolce i gwizdek. Dodatkowo ratownik uświadomił uczestników dlaczego po lodzie lepiej się turlać, niż chodzić. Każdy ze słuchaczy otrzymał cenną lekcję pierwszej pomocy przedmedycznej.

W związku z akcją „Kręci mnie bezpieczeństwo na stoku”, policjanci z Ogniwa Wodnego Komendy Miejskiej Policji w Bydgoszczy,
przypomnieli dzieciom o bezpieczeństwie podczas zimowych zabaw, o ostrożności podczas jazdy na łyżwach i sankach w miejscach niestrzeżonych. Funkcjonariusze omówili również temat kontaktu z osobami obcymi oraz przypomnieli podstawowe zasady zachowania przy agresywnym zwierzęciu.

Policjanci i ratownicy, którzy mieli przyjemność przeprowadzić wczorajsze spotkanie życzą wszystkim dzieciom białych oraz
bezpiecznych ferii zimowych!

Materiał: KMP Bydgoszcz

Oceń artykuł: 31 33

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Polityka rozwoju AI do 2030 roku. Zaktualizowana wersja

Ministerstwo Cyfryzacji ogłosiło zaktualizowaną wersję# „Polityki rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce do 2030 roku”. Dokument uwzględnia uwagi i propozycje zmian zgłoszone podczas konsultacji społecznych. Celem Polityki AI jest stworzenie planu, który wyznacza racjonalny kierunek rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce w nadchodzących latach.

(czytaj więcej)
0

Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości

Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.

(czytaj więcej)
0

Szacunek dla zawodu wysokiego ryzyka. W duecie z leśnikami

Drwale, a współcześnie pilarze, to fachowcy#, od których pracy realnie zależy kondycja i bezpieczeństwo naszych lasów. To oni wykonują zabiegi hodowlane i sanitarne: usuwają drzewa chore lub zagrażające innym, odsłaniają młode pokolenia drzew, porządkują skutki wichur. Dzięki temu drzewostany są zdrowsze, bardziej stabilne i odporniejsze na szkodniki, choroby i ekstremalne zjawiska pogodowe.

(czytaj więcej)
0

Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski

Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

(czytaj więcej)