Dziś mamy 18 czerwca 2025, środa, imieniny obchodzą:
15 maja 2024

Targi przeszły do historii. Poznajmy laureatów konkursów w Minikowie

fot. MM

fot. MM

W dniach 11-12 maja polach Kujawsko - Pomorskiego Ośrodka Doradztwa# Rolniczego w Minikowie trwały coroczne targi "Lato na Wsi - święto smaku i tradycji". Po raz kolejny do Minikowa zjechały tłumy odwiedzających. Tradycyjna impreza cieszyła się olbrzymim zainteresowaniem.

Jedynym minusem targów jest niewątpliwie czas oczekiwania na dojazd do miejsca ich organizacji. Kilkukilometrowy korek od strony Nakła w kierunku Minikowa zaczynał się już bowiem na wysokości Ślesina. Taki stan rzeczy jednak nie zniechęcił odwiedzających, którzy w tym roku mieli okazję m.in. do zakupienia dobrych jakościowo sadzonek, uzyskania informacji dotyczących projektowania i urządzania ogrodów, a także pielęgnacji roślin. Nie brakowało również licznych konkursów oraz wystaw. Patronat honorowy nad organizowanym przez KPODR w Minikowie wydarzeniem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Kujawsko-Pomorski oraz Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

XIII konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smarki Regionów”

Przy okazji organizacji targów, nie mogło również zabraknąć kulinarnego konkursu, w którym nie małe sukcesy odnieśli mieszkańcy powiatu nakielskiego. Nagrody przyznano w kilku kategoriach. Poszczególne produkty oceniało jury, na czele z przewodniczącą Izabellą Byszewską z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Szczegółową listę nagrodzonych prezentujemy poniżej.

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
1. KGW Łodzia za wykwintny pasztet z królika oraz KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za białą kiełbasę do żurku kujawskiego
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
1. OL-MAT Sp. z o.o. za węgorza wędzonego w zalewie octowej
Podkategoria: produkty mleczne
1. Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie za ser „Lisewski Gospodarz
Wyróżnienia: Beata Pietras za kujawską kiełbasę dziadka Zygmunta; Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup za kiełbasę słoikową; KGW w Nieżywięciu za śledzia ala puszka; Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. za ser Czedar ślesiński

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
1. Przedsiębiorstwo ELPOL Elżbieta Muzolf za przecier z owoców bzu czarnego
Podkategoria: wyroby cukiernicze
1. KGW Białe za szpajzę – leguminę
Wyróżnienia: KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za powidła bez mieszania; ; KGW w Tupadłach za babkę gotowaną; Arleta Bruska za babkę ryżową z musem malinowym; Grażyna Gronczewska za ciasteczka kruche wyciskane

W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
1. Krzysztof Leśniewski za ziołowe herbaty pałuckie
Podkategoria: napoje alkoholowe
1. KGW Pturek za nalewkę jeżynową
Wyróżnienia: Winnica Tulibowo Filip Kotarski za wino Haskap z jagody kamczackiej;

W kategorii inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

W kategorii najlepsza potrawa regionalna:
1. KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych
2. Zespół Szkół Technicznych ze Żnina za zupę szczawiową z omletem oraz szynkę w cieście biszkoptowym
3. KGW w Mroczy za Dary lasu – polewkę grzybową i pieczeń z dzika
Wyróżnienie: KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za duszonego dzika z ciapkapustą

Nominację do nagrody „Perła 2024” otrzymały następujące produkty:
1. Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za kiełbasę białą z weka
2. E.M. Chabowscy Gospodarstwo sadownicze za przetarte powidła wiśniowe
3. KGW Czołówek Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb
4. KGW Jagna Tłuchowo za pączki ziemniaczano-dyniowe
5. KGW w Brzozowie za Brzozowskie serduszka
6. "Gruczniak" Elżbieta Górska za piwo „Gruczniak” pils
oraz potrawy:
1. KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych.

Regionalny etap konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”

Podczas targów „Lato na Wsi – święto smaku i tradycji" w Minikowie wręczono również nagrody w konkursie "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne" (etap regionalny). Celem Konkursu jest promocja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwie rolnym. Udział w nim mogą wziąć zarówno duże, jak i małe gospodarstwa rolne, których przynajmniej jeden z właścicieli jest objęty ubezpieczeniem społecznym rolników. W dwudziestu dotychczasowych edycjach w Konkursie udział wzięło już ponad 24 tysiące gospodarstw indywidualnych. Pierwsze miejsce w konkursie regionalnym w Minikowie zdobył Marcin Czajka z miejscowości Wiśniewka w gminie Sępólno Krajeńskie. Drugie miejsce przyznano Barbarze Zareckiej z Kobylarni w gminie Nowa Wieś Wielka, natomiast miejsce trzecie przypadło Józefowi Piotrowskiemu z miejscowości Gacki w gminie Drzycim.

Regionalny etap konkursu kromka.pl

Projekt kromka.pl jest finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych i w jego ramach organizowany jest tradycyjny konkurs o zasięgu ogólnopolskim. Rzemieślnicze piekarnie przystępują do regionalnych konkursów, prezentując chleby, których receptury i sposób wykonania oparte są na tradycyjnych metodach wypieku i historycznych tradycjach piekarniczych. Tegoroczny zwycięzca etapu regionalnego będzie ubiegał się o nagrodę w finale ogólnopolskim, który zaplanowano na jesień b.r.

Laureatów konkursu regionalnego poznaliśmy podczas tegorocznych targów w Minikowie. Komisja wyłoniła zwycięzców po intensywnych naradach. Pierwsze miejsce i nagrodę w postaci 1000 zł przyznano Spółdzielni Handlowo-Produkcyjnej w Sadkach za „chleb sadkowski". Drugie miejsce i 700 złotych nagrody otrzymała Rustykalna Piekarnia Cukiernia za „chleb wiejski", z kolei trzecie miejsce z nagrodą 500 zł zajęła Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska" za „chleb baltonowski". Ponadto Rolniczy Handel Detaliczny Rościmin Marty Dominikowskiej za „razowiec pszenny z nasionami" otrzymał wyróżnienie.

Oceń artykuł: 88 128

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Populacja kormoranów budzi niepokój. Państwa europejskie chcą działać

- Wiele państw w Europie jest zaniepokojonych oddziaływaniem kormoranów # na zasoby ryb, akwakulturę i ekosystemy wodne. To problematyka o charakterze międzynarodowym, dlatego rozwiązanie tego problemu wymaga współpracy na szczeblu europejskim - powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas uroczystego otwarcia konferencji nt. doradztwa służącego zarządzaniu w celu ograniczenia wpływu drapieżnictwa kormorana.

(czytaj więcej)
0

Wypłata świadczeń z ZUS. Coraz częściej wpływa na konto

Klienci coraz częściej decydują się na przekazywanie świadczeń# długoterminowych z ZUS, takich jak emerytura, renta czy nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, na swoje konto bankowe. Spośród około 8,8 mln osób, którym ZUS co miesiąc wypłaca świadczenia emerytalno-rentowe 7 mln otrzymuje te środki w formie przelewu na konto w banku. W lutym br. wskaźnik ubankowienia w kraju wyniósł 79,9 proc., a w regionie 81,5 proc.

(czytaj więcej)
0

To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat #odnotowano w Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.

(czytaj więcej)
0

Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie. Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.

(czytaj więcej)